Ovo se zove kolodvor

Šteta što slučajno nisam došla na ovaj željezniči kolodvor, mislim da bih ostala bez daha, ovako sam bila samo preuzbuđena. Prijateljica koja je bila u Madridu, napomenula je kako nikako ne smijem zaobići ovaj željaznički kolodvor.

Ova željeznička postaja otvorena je 9. veljače 1851. pod nazivom Estación de Madrid Atocha. Ubrzo nakon toga zgrada je u velikoj mjeri bila uništena u požaru, te je obnovljena i ponovno otvoren 1892. Ime Atocha je dobila zbog obližnje bazilike posvećene Gospi od Atocha.

Platforme vlaka djelomično su prekrivene krovom visine od oko 27 metara i dužinom od 157 metara. Čelik i stakleni krov se šire između dvaju zidova od opeke. Baš je grandiozno i veličanstveno.

Od 1992. godine kolodvor je dobio novu funkciju, gdje poput staklenika brine o prekrasnom tropskom vrtu na 4.000 m2. Osim palmi, banana i cikasa tu je i jezerce prepuno kornjačama.

Primijetila sam kako su i putnici puno opušteniji. Svi su se izuli iz cipela, sjede ili čitaju ležerno bez ikakve nervoze, kako to obično biva prije puta. Ne znam da li je to zbog toga jer smo u Španjolskoj gdje je sve nekako opuštenije, ali ja ću ipak vjerovat da je to zbog zelenila koje smiruje jer ipak nisu svi putnici bili Španjolci 😉

Nove objave

Najnoviji komentari

Arhiva

Kategorije

Meta

Prvi komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *